14 Ağustos 2009 Cuma

Oyun

Oyuna katılan her oyuncu sırayla başlangıç vuruşlarını yaparlar. Sahanın çukura kadar olan bölümünde fair-way adı verilen sahanın esas oyun alanına topu atmak amaçlanır.Bu alan diğer alanlara göre daha düzgün ve kısa kesilmiş çimlerden oluşur yaklaşık 30 ila 90 metre genişliğinde olabilir;vuruş yapmaya daha elverişlidir.Marifet topu sahanın düzgün çimli alanlarına atabilmektir.

Bu alanın iki yanında 'rough' ( kaba Çim ) adı verilen bölge yer alır.Bu bölgede uzun otlar,çalılıklar,ağaçlar veya kumlu, topraklı bölgeler yer alabilir.Buralardan golfçünün vuruş yapabilmesi için özel teknikler gereklidir. Doğal olarak bu tür engellerin olmadığı sahalarda yapay engeller golf sahası mimarı tarafından sahaya yerleştirilebilir. Kum havuzları, küçük göller vs. Oyuncular isabetli atışlarla green adı verilen ,bayrak direğiyle özel olarak işaretlenmiş çukura topu atmayı hedeflerler. En az vuruşla topu çukura atabilmek oyunun amacıdır. Oyun 18 Parkur da tamamlandıktan sonra biter. En az vuruşu yapan oyuncu kazanır.

Putting Green

Daha sonra putting green adı verilen pata alanıyla çukur sona erer.Pata alanı çok kaliteli çimle kaplı ve sürekli kısa kesilerek pata yapmaya uygun hale getirilmiş,ortasında veya kenarında bayrakla işaretlenmiş çukura verilen addır.

Alanın düzgün olmasının yanı sıra yine mimarın yaratıcılığına bağlı olarak çeşitli seviyeler ve eğimler yaratılarak pata atışlarının güçleştirilmesi sağlanabilir. Green ler topun en iyi şekilde yuvarlanması için bakımı son derece titizlikle yapılan özel çimlerden yapılır.Green de atış yapılırken bayrak çıkartılır.


Par

Yukarıda da belirtildiği gibi, her çukur için bir par belirlenmiştir. Bu sayı, çok iyi bir golf oyuncusunun (Scratchgolfer) topu green'e sokması için gereken vuruş sayısıdır. Bu sayı, çukurun (yükseltiler, su vs gibi sebeplerden kaynaklanan) zorluğu ile değil, çukurun uzunluğu ile alakalıdır. Doğal engellerin oluşturduğu zorluk, ayrıca Course- und Slope-Rating adı verilen bir sayı ile belirtilir.

18 parkurluk bir saha, genelde, dört adet Par-3 çukuru, on adet Par-4 çukuru ve dört adet Par-5 çukurundan oluşur. Dolayısıyla bir tur genelde 72lik bir par sayısına sahip olur. Dokuz parkurluk sahalarda bu sayılar yarılanır.

Aşağıdaki tabelada alınması mümkün olan skorlar için kullanılan terimler görülebilir:

Terim Anlamı
Ace, Hole-in-one Tek seferde topu direk çukura gönderen vuruş
Triple Eagle veya Double Albatross Par'ın dört vuruş altında
Albatros (englisch (UK): albatross, englisch (USA): double-eagle) Par'ın üç vuruş altında
Eagle (Adler) Par'ın iki vuruş altında
Birdie (Vögelchen) Par'ın bir vuruş altında
Par oder Even tam Par
Bogey Par'ın bir vuruş üstünde
Double Bogey Par'ın iki vuruş üstünde
Triple Bogey Par'ın üç vuruş üstünde




0 yorum:

Yorum Gönder

 

GOLF TÜRKİYE - Türkiye'nin Golf Blogu Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template

Bu blog BloggerV.com üyesidir.