14 Ağustos 2009 Cuma

Golf ve Golf Sahası

Golf , doğada özel olarak yapılm ış bir sahada golf sopaları ve küçük sert bir topla oynanan bir oyundur. Oyunun amacı, sahanın belirlenmiş 18 parkurunu (çukurunu) golf topuna en az vuruş yaparak tamamlamaktır.

Oyuna katılan her oyuncu sırayla başlangıç vuruşlarını yaparlar. Sahanın çukura kadar olan bölümünde fair-way adı verilen sahanın esas oyun alanına topu atmak amaçlanır. Bu alan diğer alanlara göre daha düzgün ve kısa kesilmiş çimlerden oluşur yaklaşık 30 ila 90 metre genişliğinde olabilir; vuruş yapmaya daha elverişlidir. Marifet topu sahanın düzgün çimli alanlarına atabilmektir. Bu alanın iki yanında 'rough' ( kaba Çim ) adı verilen bölge yer alır. Bu bölgede uzun otlar, çalılıklar, ağaçlar veya kumlu, topraklı bölgeler yer alabilir. Buralardan golfçünün vuruş yapabilmesi için özel teknikler gereklidir. Doğal olarak bu tür engellerin olmadığı sahalarda yapay engeller golf sahası mimarı tarafından sahaya yerleştirilebilir. Kum havuzları, küçük göller vs. Oyuncular isabetli atışlarla green adı verilen, bayrak direğiyle özel olarak işaretlenmiş çukura topu atmayı hedeflerler. En az vuruşla topu çukura atabilmek oyunun amacıdır. Oyun 18 Parkur da tamamlandıktan sonra biter. En az vuruşu yapan oyuncu kazanır.


Golf sahası

Bir golf sahası 18 ayrı parkurdan (çukurdan) oluşur. Golf sporunu diğer spor dallarından ayıran bir özelliği de, her sahanın golfün ana prensipleri dikkate alınarak, birbirinden farklı bir tasarımla yapılmış olmasıdır.

Dünyada birbirinin aynısı olan hiç bir golf sahası yoktur. Sahada her çukurun uzunluğu birbirinden farklıdır. Örneğin; birinci çukur 110 metre, on altıncı çukur 250 metre gibi.

18.lik golf sahalarının toplam uzunluğu, normal olarak 5400 metreyle 7000 metre arasında değişebilir.




0 yorum:

Yorum Gönder

 

GOLF TÜRKİYE - Türkiye'nin Golf Blogu Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template

Bu blog BloggerV.com üyesidir.